Praat niet óver senioren, maar mét senioren!

Gemeenten maken woonzorgvisies, maar betrekken daar in de praktijk zelden de senioren zelf bij, constateren Leo Bisschops en Corrie van Brenk. Zij trokken aan de bel in de Tweede Kamer.

De Vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken hield op 25 september een rondetafelgesprek over het wetsvoorstel ‘Versterking regie Volkshuisvesting’. Namens Senioren Netwerk Nederland en de projectgroep Senioren zelf aan zet vroegen Leo Bisschops en Corrie van Brenk aandacht voor de (toekomstige) senioren op de woningmarkt. Bij het project Senioren zelf aan zet worden mensen bewust gemaakt van hun zorg- en woonsituatie, nu en later. “Maar mensen bewust maken werkt contraproductief als noodzakelijke vervolgstappen niet gezet worden”, zeggen Bisschops en Van Brenk. “Gemeenten, zorgaanbieders, woningcorporaties en lokale seniorenverenigingen zijn de vier onmisbare kernpartners die daartoe hun krachten op lokaal niveau moeten bundelen. Niet het verder aanwakkeren van vergrijzingsangst, maar het organiseren van samenredzaamheid en draagvlak daarvoor is ons doel!”

Betrokkenheid van senioren

Van Brenk en Bisschops stellen in hun brief aan de Tweede Kamerleden dat men niet óver senioren moet praten, maar mét. “Betrokkenheid van senioren bij formuleren van woonzorgvisies wordt in theorie haast standaard van groot belang geacht, in de praktijk zien we dat dit voor de doelgroep senioren zelden het geval is”, alarmeert het tweetal. Leo Bisschops en Corrie van Brenk (foto) doen een dringend beroep op de Kamerleden om ruimte te geven aan initiatieven die helpen de woningnood te verminderen. “Denk aan woningsplitsing voor al die leegstaande bovenverdiepingen en het ruim baan geven aan (pre-)mantelzorgwoningen door alle gemeenten in plaats van de schaarse witte raven. Houd er rekening mee dat het aantal alleenstaanden in de toekomst nog verder zal toenemen.”

Doorstroming stagneert

Van Brenk en Bisschops wijzen op de noodzaak van betaalbare huurwoningen om doorstroming mogelijk te maken. “In onze bijeenkomsten wordt keer op keer zichtbaar dat de hogere huurprijs één van de grootste hindernissen is voor senioren om te verhuizen. Tegen verhuizen vanuit een eengezinswoning naar een – niet te kleine – seniorenwoning zien veel senioren mentaal en fysiek op, maar als het dan ook nog een financiële aderlating inhoudt, dan stagneert de doorstroming.”

Lees hier de brief aan de Vaste Kamercommissie:
Brief aan de Vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken