Bijeenkomsten op lokaal niveau: Axel en Sluiskil

Verslag van de bewustwordingsbijeenkomsten op 3 oktober in Axel en op 9 oktober in Sluiskil.

Op donderdag 3 oktober was er een twintigtal belangstellenden aanwezig in het Gregoriuscentrum in Axel om de presentatie van Cobie Rottier, professioneel begeleider van het project ‘Senioren zelf aan zet in Zeeland’, te volgen. Ook de leider van het project voor Brabant-Zeeland, Corrie van Brenk en Johan Hessing, ondersteuner van het project voor Zeeland, gaven acte de présence. Een project dat gesteund en goedgekeurd is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; de provincies Limburg, Overijssel, Brabant en Zeeland doen hieraan mee.

Lees verder onder de foto

Aftrap campagne

De bijeenkomst in Axel vormt de aftrap van de campagne, met als doel bewustwording en het bewuster maken over de gevolgen van de vergrijzing. In Zeeland is het dubbele vergrijzing en in Zeeuws-Vlaanderen zelfs driedubbele vergrijzing. Op de planning staan daarnaast drie vervolgbijeenkomsten met de thema’s ‘Toekomstig wonen begint nú’ (met wethouder Wonen, met woningcoöperaties), ‘De toekomst van de zorg thuis’ (met zorg- en welzijnsinstellingen) en tot slot ‘De gemeente aan het woord over wonen en zorg en welzijn voor senioren’. We trachten zo veel als mogelijk deze bijeenkomsten op lokaal niveau te presenteren. De ondersteuning voor dit project is in Zeeland alsnog minimaal; het kost veel moeite om hieraan bekendheid te geven. Terwijl het een belangenbehartigingsproject is dat zeker voor de toekomst zijn noodzakelijkheid vereist.

Lees verder onder de foto

Interactie

KBO-Zeeland, Regioraad Zeeland en de besturen van de afdelingen in Zeeland behoren dit project mede op lokaal niveau aan te pakken. Maar tot op heden is dat helaas nog te weinig het geval. Aan de projectleiders voor Zeeland zal het niet liggen. Op woensdag 9 oktober wachtten we in Het Meulengat in Sluiskil tot de gym was afgelopen. Er sloten zich alsnog belangstellenden aan om de presentatie van Cobie Rottier te volgen. Beide bijeenkomsten gingen gepaard met veel interactie en dat geeft ons toch een goed gevoel. De mensen worden ook aan het werk gezet met ‘een kijkje in hun glazen bol, hoe wordt u graag ouder?, wat is voor u belangrijk?’, en een inventarisatie van woonwensen. Dit wordt verzameld en zal worden overhandigd aan de desbetreffende wethouders.
Tevens wordt een vragenlijst ingevuld en overhandigd aan de leiders van het project. Ook krijgen de deelnemers een groot vel papier dubbelzijdig bedrukt mee naar huis; op de ene zijde info over een samenleving die omziet naar elkaar (vroeger zo), goed voor elkaar, versterk jouw netwerk, hoe sterk is jouw netwerk? En hoe werkt het? Aan de andere zijde de vragen om te beantwoorden en bij de volgende bijeenkomst in te leveren. Vragen over allerlei dagelijkse dingen; vragen over jouw netwerk; vragen over een goed gesprek (gesprekspartner, over zorg, medisch).

Lees verder onder de foto

Bekendheid creëren

Het organiseren van een lokale bijeenkomst is niet moeilijk. Er is voldoende budget, te besteden aan huur van de locatie en tevens tweemaal koffie of thee met een versnapering. Wij blijven ons inzetten om via de media en op andere wijze, met instanties bekendheid en belangstelling te creëren. In ieder geval willen de mensen die de bijeenkomsten in Axel en in Sluiskil hebben bijgewoond op de hoogte worden gebracht voor de volgende bijeenkomsten. Met aansluiting als regio Zeeland bij KBO Brabant-Zeeland kunnen we meedoen aan een belangenbehartigingsproject dat waardering en inzet verdient!

Verslag en foto’s: Maurice Scholter